De opkomst van de Hip Hop DJs

Een professionele DJ wordt beschouwd als iemand wiens hoofddoel in een nachtclub of een informeel feest het draaien van muziek is die overwegend een bepaalde leeftijd of klasse heeft. De muziek die ze spelen hangt af van de menigte en hoe de DJ de nummers zal draaien om de smaak aan te passen van welke groep de menigte ook is in de club of op het feest. DJs reizen vaak rond in clubs en op feesten op zoek naar een goed optreden omdat ze weten dat ze muziek zullen draaien die iedereen leuk vindt, en als ze het goed doen, krijgen ze misschien een baan aangeboden of nemen ze de volgende grote doorbraak. DJs zijn overal nodig, op feesten, scholen, kantoren, winkelcentra, bedrijven en nog veel meer.

Hip-hop DJs ontstonden toen ondergrondse rappers hun beats online begonnen te delen en mensen uit de hele Verenigde Staten en Europa aantrokken. Al snel, met de groei van Napster en andere soortgelijke sites waarmee gebruikers online muziek konden delen, werd het delen van beats wijdverbreid. Aan het eind van de jaren tachtig zagen veel beroemde en populaire rap- en hiphopartiesten het licht, zoals Rakim, Big Daddy Kane, en Jaafir. Late rapartiesten als Kool Herc en Run DMC waren ook prominent aanwezig bij het creëren van de nieuwe stijl die bekend staat als "urban" muziek. Urban muziek combineert elementen van dans- en hiphopstijlen met populaire muziek en wordt populairder dan ooit.

Afgelopen jaren tachtig en begin jaren negentig nam de populariteit van DJs en andere vormen van het draaien van muziek dramatisch toe. Sommige DJs draaiden Top 40-hits en verdienden daarmee enorm veel geld voor hun platenmaatschappijen. Anderen begonnen hiphopartiesten uit verschillende steden te draaien en draaiden een waaier van verschillende nummers en mixen om de mensen geïnteresseerd te houden. Veel DJs begonnen fusies aan te gaan met populaire rappers zoals Rakim en begonnen genregrenzen te overschrijden door verschillende stijlen van zowel rap als hiphop te draaien. Vandaag de dag mixen cross genre DJs hip hop met soul, jazz, reggae, en andere soorten muziek.