Begrijpen hoe een fotocamera werkt

Een fotocamera is een optisch apparaat dat een foto maakt door weerkaatsing van licht dat door een glasplaat valt. In zijn eenvoudigste vorm is een fotocamera gewoon een verzegelde doos met slechts een klein gaatje dat licht doorlaat om een foto te maken op een gevoelig oppervlak. De meeste cameras hebben verschillende mechanismen om de manier waarop het licht op het gevoelige oppervlak schijnt, te manipuleren. De mechanismen voor het veranderen van de manier waarop het licht weerkaatst, veranderen het beeld van de genomen foto.

Er is veel keuze op de markt. Er zijn digitale cameras, handcameras en zelfs "profs" te koop die geavanceerder zijn dan de gemiddelde consument. Als u op zoek bent naar iets minder duurs dat toch fotos van uitstekende kwaliteit maakt, zijn er een aantal betaalbare keuzes. Veel mensen kopen een kant-en-klare "standaard" digitale camera en passen die aan door er een flitser, een meteropnemer en andere accessoires aan toe te voegen. Dit type fotocamera heeft een heel basaal mechanisme dat kan worden aangepast door extra onderdelen toe te voegen.

Een goed basismechanisme wordt een pinhole-camera genoemd. Dit type fotocamera werkt met een gaatjeslens die het licht op elke afstand kan richten. Hij maakt gebruik van een sluitertijd en een diafragma om de scherptediepte te regelen. Door het diafragma en de sluitertijd aan te passen, kan de gebruiker de scherptediepte aanpassen. Dit is geweldig voor ondiepe opnamen of lage contrasten.