BTW-identificatienummers zijn Nederlandse bedrijfsindicatorcodes

Een btw-identificatienummer of een identificatienummer voor de belasting over de toegevoegde waarde is een nummer dat door sommige landen, zoals de Europese Unie, wordt toegekend om de inning van de belasting over de toegevoegde waarde op verkopen te vergemakkelijken. De BTW-ID wordt ook wel de EIC of een "BTW-indicatorcode" genoemd. Een BTW-ID is een negencijferig nummer dat rechtstreeks op de factuur van de verkoop, goederen of diensten wordt afgedrukt. Deze cijfers geven de houder van de BTW-identificatie het recht op aftrek van de door hem verschuldigde omzetbelasting. Er zij echter op gewezen dat BTW-nummers als openbare informatie worden beschouwd en kunnen worden gedownload van de BTW-website van elke lidstaat.

Een BTW-nummer kan worden verkregen door de Nederlandse autoriteiten aan te schrijven en een kopie van hun BTW-identificatiecode aan te vragen. Een particulier kan zijn BTW-nummer ook per post bestellen bij het Nederlandse ministerie van Financiën, maar dit kan tot drie maanden duren, zoals het geval is bij bestellingen door bedrijven. Ondernemers die hun btw-nummer willen laten afdrukken, kunnen dit doen bij het dichtstbijzijnde DVLA-kantoor. Wie zijn BTW-nummer niet nodig heeft, kan nog steeds contact opnemen via het e-mailadres van de DVLA. Voor de overige gegevens hoeft u alleen maar het adres van het Nederlandse ondernemingsregister te weten, dat u onderaan dit artikel vindt.

Er zijn verschillende soorten BTW-nummers, elk met een unieke identificatiecode. Sommige daarvan worden gepubliceerd door het Nederlandse ministerie van Financiën, terwijl andere door Nederlandse bedrijven zelf worden ontworpen. U kunt dus gemakkelijk een BTW-nummer vinden voor uw specifieke soort facturen, zodat u gemakkelijk belasting kunt innen.